Hva er yoga?

Hjem/Leksikon, Yoga/Hva er yoga?

desember 27, 2021

Written by: Steffen Fonvig

Hva er egentlig yoga? Er det bare en form for trening? Er det en religion, en filosofi, en ideologi? Eller er det noe helt annet? Ordet «Yoga» betyr bokstavelig talt «forening».

Hva enn du er bevisst om det eller ikke, da er din eksistens en konsekvens av alt annet som skjer her på jorden. Det kan godt hende du ikke blir direkte påvirket om et eple faller til bakken i Spania, men i store trekk, da er du avhengig av alt omkring dig.

Et eksempel er den luft vi puster.

Som mennesker puster vi inn luft, som inneholder oksygen. Når vi puster ut, slippes karbondioksidet som produseres ut i luften. Planter som trær kan derimot ta opp dette karbondioksidet, som er ubrukelig for mennesker, og bruke det til å produsere sin egen energi, som senere blir til oksygen igjen.

Yoga betyr forening.

At forene sig med alt omkring sig, fremfor å sette begrensninger gjennom identitet og hukommelse. Et godt eksempel på dette er, at vi identifisere oss som nordmenn, denne identifisering gjør at vi ekskludere andre og skaper avstand. Forstå meg rett, det er ikke noe i veien for å være stolt og glad for historien og kulturen sin, men når det komme til et punkt hvor vi er i krig eller på annen vis har problemer som følge av denne identitet vi skaper, det er her det blir veldig dumt.

Og her komme yoga inn i bildet. For i yoga identifisere du deg ikke, og hvis du gjør, da identifisere du deg med noe som er inkluderende, ikke ekskluderende.

Hvis du identifisere deg som menneske, fremfor mann eller kvinner, da fjerner du de forhindringene og problemene som vi har rundt kjønn mer engang, for vi inkludere hverandre ved å identifisere oss som mennesker sammen, fremfor å ekskludere hverandre med kjønn.

Og nei, jeg sier ikke det ikke er problemer med noe i verden slik den er i dag, hva det angår kjønn, det er bestemt noe galt med lønn og likestilling, men hvis vi alle var mere inkluderende, vi alle var i yoga, da hadde dette aldri skjedd.

Yoga i den vestlige verden

Dessverre, i den vestlige delen av verden, hvis du uttaler ordet «Yoga», tror folk at du bør vri deg som en strikk eller stå på hodet. Yoga er ikke en form for trening. Ordet «Yoga» betyr forening. I dag har moderne vitenskap bevist at hele tilværelsen bare er én energi. Så hvis alt dette er én energi, hvorfor er det så at du ikke opplever det på den måten? Hvis du kan bryte grensene for illusjonen om at du er atskilt og begynne å oppleve enheten i tilværelsen, så er det Yoga. Verdens religioner har alltid sagt at Gud er overalt. Enten du sier at Gud er overalt eller alt er én energi, er det annerledes? Det er den samme virkeligheten. Når det er matematisk utledet, kaller vi det vitenskap. Hvis du tror på det, kaller vi det religion. Når du finner en måte å komme dit på, kaller vi det Yoga. Så hva er yoga, hva er ikke yoga? Det er ingenting som.

Yoga har eksistert i mer enn +15 000 år siden den først ble praktisert av den velkjente adiyogien Shiva. Ordet adiyogi er to sammensatte ord, hvorav adi betyr det første og yogi er betegnelsen på en yogautøver, hvorav Shiva er den første yogautøveren eller den første yogien.

Historien om Shiva og opprinnelsen til yoga kommer vi mer inn på senere, men først skal jeg slå fast hva yoga er og hva yoga ikke er, ordet yoga har blitt fullstendig misbrukt i den vestlige verden og de fleste kjenner til yogaøvelser og tenker at det er dette yoga handler om, men faktisk er dette en promille av hva yoga egentlig er.

Yoga er ikke en serie med fysiske øvelser, yoga er en vitenskap om mennesket, du kan på en måte si at yoga er en manual for livet, på samme måte som du har en manual til telefonen din.

Grunnen til at vitenskapen om yoga øker raskt i popularitet over hele verden nå, er at man ser flere og flere moderne vitenskapelige eksperimenter og resultater som støtter vitenskapen om yoga, som har vært kjent i mer enn +15 000 år.

I dette innlegget kan du lese mer om:

  • Hva yoga egentlig er
  • Hvor det kommer fra
  • Hva det er godt for

Samt mange andre ting om yoga og de nærliggende metodene og teknikkene som stammer fra eller har en tilknytning til yoga.

Før jeg går nærmere inn på artikkelen om yoga, vil jeg fortelle dere om et helt fantastisk videokurs av den kjente yogien og tech-milliardæren Michael A. Singer, kurset heter Living From A Place Of Surrender og er basert på hans New York bestselgende bok med samme navn.

Kurset er en fantastisk introduksjon til yoga, det åndelige liv og gir fantastisk læring om både mindfulness, meditasjon og ikke minst hvordan få et bedre og lykkeligere liv.

Jeg har selv sett kurset mange ganger og vil anbefale deg å gjøre det samme.

Bhuta Shuddhi – Den grunnleggende yogiske praksisen

Grunnlaget for all skapelse, inkludert den fysiske kroppen, er gruppen av fem elementer: jord, vann, vind, ild og rom. Kroppens og sinnets velvære kan etableres ved å rense disse fem elementene i det menneskelige systemet. Denne prosessen former også kroppen til et springbrett mot ens ultimate velvære.

Hva betyr yoga?

Yoga refererer til forening, ikke som en idé, en filosofi eller som et konsept du suger på. Som en intellektuell idé, hvis du går god for universets allmennhet, kan det gjøre deg populær i et teselskap, det kan gi deg sosial status, men det tjener ingen annen hensikt. Du vil se når ting kommer ned til like penger – det trenger ikke engang å koke ned til liv og død – selv for penger, “Dette er meg, dette er deg.” Grensen er klar; det er ingen tvil om at du og meg er ett. Det forårsaker faktisk skade på individet hvis du intellektuelt ser at alt er ett. Folk gjør alle slags dumme ting fordi de fikk denne ideen om at alle er ett før noen lærer dem en god leksjon, og så ser de: “Dette er meg, dette er deg. Ingen måte å være det.” Hvis det blir en erfaringsmessig realitet, vil det ikke produsere noen umoden handling. Det vil bringe en enorm opplevelse av livet fremover. Individualitet er en idé. Universalitet er ikke en idé, det er en realitet. Yoga betyr med andre ord at du begraver alle ideene dine.

Ordet ‘Yoga’ betyr ‘forening.’ Union betyr at du begynner å oppleve universaliteten til hvem du er. For eksempel beviser moderne vitenskap for deg i dag uten tvil at hele eksistensen bare er én energi som manifesterer seg i forskjellige former. Hvis dette vitenskapelige faktum blir en levende realitet for deg – at du begynner å oppleve alt som ett – så er du i Yoga. Når du er i Yoga, opplever du alt som en del av deg selv. Det er frigjøring, det er mukti, det er ultimate frihet.”

Ofte stilte spørgsmål

Hva betyr yoga?2022-01-16T17:03:20+01:00

Ordet ‘Yoga’ betyr ‘forening.’ Union betyr at du begynner å oppleve universaliteten til hvem du er. For eksempel beviser moderne vitenskap for deg i dag uten tvil at hele eksistensen bare er én energi som manifesterer seg i forskjellige former. Hvis dette vitenskapelige faktum blir en levende realitet for deg – at du begynner å oppleve alt som ett – så er du i Yoga. Når du er i Yoga, opplever du alt som en del av deg selv. Det er frigjøring, det er mukti, det er ultimate frihet.”

Hvorfor trene yoga?2021-12-27T19:39:50+01:00
Hva er yoga?2022-01-16T17:03:18+01:00

Yoga er ikke en serie med fysiske øvelser, yoga er en vitenskap om mennesket, du kan på en måte si at yoga er en manual for livet, på samme måte som du har en manual til telefonen din.

Trusted by some of the biggest brands

We’re Waiting To Help You

Get in touch with us today and let’s start transforming your business from the ground up.

Go to Top